Har du en trädgård eller eget hus är utebelysning ett perfekt sätt att ge mer karaktär till huset eller utemiljön men också utöka möjligheterna att umgås när mörkret har fallit. Det finns otaliga möjligheter att sätta upp lampor och ljuspunkter på fasader, tak, väggar, plank, gräsmattor och rabatter. Det svåra är i många fall att välja rätt plats och att se till att det finns rätt förutsättningar för att dra el.
Reglerna för att ha vägguttag utomhus säger att de ska ha skydd mot fukt och vara placerade som lägst 150 centimeter från marken. Nedan tar vi en titt på några olika typer av utebelysning och vad du ska tänka på när du väljer.
För enkelhetens skull brukar utebelysning delas in i två olika grupper, funktionell utebelysning och atmosfärisk utebelysning. Den första fyller primärt en funktion med sitt ljus och den senare är mer en fråga om design och utseende.
Fördelar
Nackdelar
Fördelar
Nackdelar
Vill du utöka din egen produktion av grön el och även installera solceller på ditt tak ska du vända dig till ECOKRAFT De har specialiserat sig på solcellstak och kan hjälpa till att installera soltak på mindre enskilda villor till stora industrifastigheter. Sedan starten 2008 har de gjort över 5000 installationer av solcellstak i alla storlekar.
Ska du arbeta med utebelysning på fasader och tak ska du ha en byggställning. Det är säkrare, mer effektivt och möjliggör att flera personer arbetar samtidigt jämfört med att resa en stege.