housescaping.se

Utebelysning

Har du en trädgård eller eget hus är utebelysning ett perfekt sätt att ge mer karaktär till huset eller utemiljön men också utöka möjligheterna att umgås när mörkret har fallit. Det finns otaliga möjligheter att sätta upp lampor och ljuspunkter på fasader, tak, väggar, plank, gräsmattor och rabatter. Det svåra är i många fall att välja rätt plats och att se till att det finns rätt förutsättningar för att dra el.   

Reglerna för att ha vägguttag utomhus säger att de ska ha skydd mot fukt och vara placerade som lägst 150 centimeter från marken. Nedan tar vi en titt på några olika typer av utebelysning och vad du ska tänka på när du väljer. 

För enkelhetens skull brukar utebelysning delas in i två olika grupper, funktionell utebelysning och atmosfärisk utebelysning. Den första fyller primärt en funktion med sitt ljus och den senare är mer en fråga om design och utseende.  

Solceller eller el till utebelysning?

När du tänder din utebelysning kan du välja på att göra det antingen med ström från ditt vägguttag eller från solceller. Här har vi samlat lite för – och nackdelar med de två varianterna.

Elektrisk utebelysning

Fördelar  

  • Lyser garanterat när du trycker på knappen 
  • Stort utbud av produkter 
  • Stor variation i val av styrka på ljus och lampor 

 

Nackdelar  

  • Du måste ofta anlita en elektriker för installationen 
  • Det kommer behöva grävas ner kablar i trädgården 
  • Stationärt – det är svårt att flytta lampor som installerats 
  • I jämförelse med solceller är klimatavtrycket större 

Utebelysning med solceller

Fördelar 

  • Engångskostnad för inköp – ingen installation eller elräkning 
  • Enkel att flytta eftersom den inte är inkopplad 
  • Miljövänligt alternativ 

 

Nackdelar 

  • Kan inte stå för mycket i skugga då tillförs inte tillräckligt med energi 
  • Svagare ljusstyrka 
  • Alla solcellslampor kan inte användas året om 

 

Vill du utöka din egen produktion av grön el och även installera solceller på ditt tak ska du vända dig till ECOKRAFT De har specialiserat sig på solcellstak och kan hjälpa till att installera soltak på mindre enskilda villor till stora industrifastigheter. Sedan starten 2008 har de gjort över 5000 installationer av solcellstak i alla storlekar. 

Installera säkert med byggställning

Ska du arbeta med utebelysning på fasader och tak ska du ha en byggställning. Det är säkrare, mer effektivt och möjliggör att flera personer arbetar samtidigt jämfört med att resa en stege. 

Utebelysning på vägg

Utebelysning på ditt hus kan vara allt från en tomte på taket vid juletid till permanent belysning på väggen. Vad du än väljer så skapar du ett större intryck av ditt hus och gör det mer inbjudande. Börja med att fundera på om du främst vill ha utebelysning på hörn eller på vägg. Belysning på vägg ska gärna vara symmetrisk.

Belysningsstolpe

Belysningsstolpar finns i alla storlekar från bara några decimeter höga till över två meter. Många små lampor ger ett effektivt ljus på sidan om exempelvis en stenlagd gång. Det ser både inbjudande ut och minskar risken för att snubbla.

Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning förlänger kvällarna och ger dig ett extra rum utomhus på sommaren och motverkar det värsta mörkret på vinterhalvåret. Planera din utebelysning efter hur din rabatt ser ut och lyft fram de växter du gillar extra mycket. Glöm inte att installera en timer så utebelysningen slås på när solen går ner.