housescaping.se

Tips för bra belysning i kök

I köket vill du ha pålitligt funktionsljus över spis, arbetsytor och matbord så att du tydligt ser vad du gör på skärbrädan och vad du har på tallriken. Men belysningen i köket är mycket mer än så, det ska också vara trevligt att sitta ner och äta en god middag. Både allmänljuset I form av taklampor och det detaljerade stämningsljuset ska vara rätt. Här ska vi titta närmare på olika sätt att ordna belysning på olika delar av köket.

Belysning över köksö

En köksö är perfekt att både arbeta vid och äta på därför måste ljuset vara bra och koncentrerat. En bra förhållningsregel är att lampor över en köksö ska hänga i samma höjd som över ett matbord, alltså 60-75 centimeter. Har du flera lampor på rad ska du max ha cirka 80 centimeter mellanrum för att få så bra ljus som möjligt.

Bänkbelysning i kök

Köksbänken är den vanligaste arbetsytan och kommer mest till sin rätt med bra punktbelysning. Har du skåp ovanför bänken är det perfekt att fästa spotlights i framkant på skåpets undersida, sträva efter att ha 40-60 centimeter i mellanrum. Saknar du skåp över sätter du istället upp din belysning på väggen och ser till att den koncentreras nedåt.

Spotlights i kökstaket

Takhöjden är avgörande för hur nära du ska sätta dina spottar. Ett standardtak brukar vara runt 2,4 meter och då räcker det att dina spotlights sitter med 1,2-1,8 meters mellanrum. Hur starka de är spelar också in såklart men du ska, om inte väldigt goda skäl finns, alltid ha dimmer på dina spotlights i taket.

Kökslampa över bordet

Det viktigaste att tänka på med sin kökslampa är att den inte ska blända de som sitter vid bordet. Därför har bordslamporna ofta en skärm som gör att de riktar ljuset nedåt mot bordet. Riktmärket för en lampa som hänger över ett matbord är att den ska sitta 60-75 centimeter ovanför. Då är måttet taget från tippen av lampskärmen.

Bygg egna köksluckor

Ett bra sätt att göra ditt kök personligt är att bygga egna köksluckor och egna köksstommar. Vad många inte tänker på är att plywood är ett utmärkt material att använda. Tunn plywood är lätt att arbeta med och måla, resultatet blir bra och kostnaderna betydligt lägre än med andra material. Plywood finns i många tjocklekar och nyckeln till att inreda med plywood är att hitta rätt typ.