housescaping.se

Fordonsbelysning

Det bästa och säkraste sättet att som förare kommunicera med sina medtrafikanter är tvärtemot vad många tror inte med gester, skrik eller med tutan. Det är med sina ljus på fordonet, sin fordonsbelysning. Det finns några få och enkla regler kring fordonsbelysning, de ser ut som följande.  

  • Kör inte ett fordon utan att ljusen är tända fram och bak.  
  • Vitt och gult ljus får användas framtill  
  • Ljus bakåt ska vara rött med det enda undantaget att backljus och arbetsljus kan vara vitt.  
  • I dagsljus får du inte använda halvljus och annat ljus samtidigt 
  • Fordonsbelysningen ska alltid vara fungerande och tänd på släpvagn i trafik 

 

Du som vill fördjupa dig ytterligare i definitioner kring fordonsbelysning ska besöka transportstyrelsen.se, där kan du läsa mer om allt som har med fordon och regler att göra.  

Det är särskilt bra om du planerar att göra ditt fordon mer personligt och köpa kompletterande lampor och ljus. 

Extraljus – ett bra komplement

Precis som med motorstyrka, design och utrymme skiljer sig också fordonsbelysningen mellan olika bilmodeller. Dagens strålkastare är generellt bra men vissa är bättre än andra. Är dina strålkastare fram lite svaga är det en bra investering att köpa extraljus, särskilt om du kör mycket på landsväg under årets mörka månader.

3 tekniker för extraljus – Halogen, Xenon och LED

Det finns tre olika ljustekniker för extraljus med lite varierande funktioner och prislägen.   

  • Halogen är ofta det billigaste alternativet och är det eftersom den inte har samma styrka eller hållbarhet. 
  • Xenon har längre brinntid än Halogen och större ljusstyrka men är också lite dyrare. 
  • LED-tekniken är den tredje och har utvecklats mycket på senare år och nu vanligast på marknaden för extraljuspaket. LED-extraljus har hög styrka, är energisnåla och lång livslängd men är också dyrast. Räckvidden är dessutom inte riktigt lika bra som Halogen och Xenon. 

Nedan har vi tittat runt lite på var du kan hitta bra extraljuspaket i form av LED-ramper. 

LED-rampspaket

LED-ljus har ett vitare ljus och drar som sagt mindre energi och är tåligare. Det finns mängder av olika LED-rampspaket på marknaden så det kan vara svårt att veta vilken LED-ramp som passar din bil och dina behov. Du ska se till att ha en användbar LED-ramp som ger både bredd och längd till ditt synfält. Se till att få vägledning när du väljer.   

Biltema hittar du också ett stort utbud av LED-rampspaket. Här kan du välja mellan ljus i olika prisklasser. Och som du säkert känner till finns det mesta övrigt du kan tänkas behöva när det kommer till verktyg eller annat för fritiden, vardagen och hemmet. Det finns alltid bara runt hörnet.  

Extraljuskungen erbjuder mängder av olika LED-rampspaket till personbilar, lastbilar och arbetsfordon från hela världen. Stedi, Lazer X-vision är några av varumärkena som du hittar på deras hemsida och kan beställa hem till din brevlåda.