housescaping.se

Belysning i badrum

Belysning i badrum är i första hand en fråga om säkerhet, i andra hand om utseende. Fukt och el måste hållas åtskilda och för att det ska vara godkänt måste en yrkeskunnig hantverkare utföra arbetet. För att skapa en så säker miljö som möjligt är badrum och våtrum uppdelade i tre olika IP-zoner, de olika zonerna ställer olika krav på skydd mot vatten hos belysning och elektrisk utrustning.   

  • Zon 0 – här är det som fuktigast. I ett badkar eller på golvet i en dusch och ytterligare en decimeter upp på väggen. Allt måste vara helt vattentätt. 
  • Zon 1 – Sträcker sig upp till 225 centimeter på väggen och 6o centimeter utanför badkaret.  
  • Zon 2 – det övriga utrymmet.  

 

De exakta kraven för de olika zonerna behöver vi inte fördjupa oss i men de är viktiga att ha med sig när du söker inspiration för hur du vill att din badrumsbelysning ska se ut. Utifrån zonerna finns ett ramverk för vilka möjligheter som finns. Precis som med alla rum är badrumsbelysning en helhet. Olika lampor kompletterar varandra och skapar tillsammans rummets ljusförutsättningar. Var börjar vi då när vi ska hitta rätt badrumsbelysning? Vi tar och skaffar oss en översikt.   

Planera belysning i ditt badrum

Oavsett storlek på badrum har nästintill alla samma behov av belysning eftersom olika aktiviteter kräver olika typer av ljus. Ska du renovera eller rent av bygga ett nytt badrum och behöver hjälp att planera belysningen? Hitta en expert på badrumsplanering som kan hjälpa dig att rita dit badrum och guida dig igenom ställningstaganden om taklampor, speglar, golvvärme och allt annat som du vill ha i ditt skinande nya kakelpalats. 

Taklampa i badrum - inspiration

Spotlights

Att ha spotlights i taket i badrummet är praktiskt, diskret och snyggt. En tumregel är 1 spot per 1,5 kvadratmeter för optimal ljussättning av ett badrum.

Klassik taklampa

Badrumsbelysning behöver inte bara vara praktisk. Den går utmärkt att kombinera med en klassisk look. Varför inte till en tapet?

Designlampa

Våga mixa intryck och material. Ett hårt och vattentåligt badkar kan kombineras med en mjuk lampa i mörkare ton.

Att hitta en bra taklampa till badrummet kan kännas svårt. Det finns mängder att välja på och det är inte alltid det känns rätt stilmässigt. Söker du en badrumsbelysning som går lite utanför bara det praktiska och konventionella kan du börja att titta på sekelskifte.se. Där finns ett av marknadens största utbud av taklampor till badrum med fokus på klassisk stil.  

Vägglampa i badrum - inspiration

Belysningen på väggen i ett badrum är också viktig, särskilt nära speglar som effektivt skickar ljuset vidare i rummet. Men också för att belysningen också måste vara bra för att du exempelvis ska kunna sminka dig utan bekymmer i spegeln.

Två vägglampor vid spegel

Två stilrena lampor ger ett regelbundet ljus från båda sidor. Matcha med spegelramen och bryt av mot det vita kaklet.

Ljus bakom spegel

Runda speglar kommer särskilt till sin rätt med belysning bakifrån eller på sidorna och blir en härlig inredningsdetalj.

Lampor ovanför spegel

Modernt är ofta inbyggt. Vägglampor i badrum av mer klassiskt snitt sitter ofta utanpå och gärna i rad för jämnt ljus.

Väggbelysning i badrummet kretsar ofta kring speglar men det finns ofta utrymme för fler lampor. Hellre en lampa för mycket än en för lite. Vvsobadrum är en leverantör av alla tillbehör du kan tänka dig behöva till badrummet. Du hittar all sorts badrumsbelysning men särskilt mycket bra väggbelysning och ljuspunkter till speglar och spegelskåp. 

Planera ett badrum - tips

Många har gjort stora misstag när de ska renovera sitt badrum. Och tur är väl det eftersom du då slipper upprepa dem. Här har vi sammanställt en bra lista på tips som du ska läsa innan du börjar riva, rita och drömma om en varm dusch.  

  1. Undersök noga exakt vad som måste göras, kan göras och vad som vore härligt att göra. Prioritera och sätt därefter en budget och håll dig till den.  
  2. Planera noga. Från när det passar att vattnet är avstängt till fördelning av centimeter på duschutrymmen, handfat och förvaring. 
  3. Tänk lättstädat. Vem gillar att städa badrummet? Nej, just det. 
  4. Fundera ett extra varv kring belysningen. Den kan inte överskattas. Dåligt ljus är lika med dålig känsla. 
  5. Sträva efter hållbarhet. Elåtgång, material, slitage och konsumtionsartiklar. Hur långsiktig är renoveringen och för vem? Du har svaret. 
  6. Kontraktera rätt hantverkare. Mer om det nedan.  

Badrumsrenovering

Offert på en badrumsrenovering kan variera kraftigt, för att inte tala om priset på ett nytt badrum. Priset på material är en sak och kan vara svårt att påverka men priset och kvalitén på det utförda arbetet i olika badrumsofferter är något annat.