housescaping.se

Belysning – inspiration

Bra belysning är avgörande för intrycket av ett rum och ett hem. På många sätt är belysning, lampor och olika ljuskällor den viktigaste inredningsdetaljen du väljer. Är belysningen dålig kommer aldrig en fin soffa, nymålade köksluckor eller vackert kakel se bra ut. På den här sidan har vi samlat inspiration, tips och trix för dig som ska renovera, bygga nytt eller bara byta ut din belysning.

Belysning med olika funktion

Att hitta rätt belysning för ett rum är alltid strävan efter att hitta den bästa kombinationen av funktion och finess för de olika saker rummet används för. För alla rum i ditt hem kan vi tala om tre huvudfunktioner för belysningen som ska varieras på olika sätt i olika rum.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning – är koncentrerad och riktad mot ett arbetsbord, matbord eller läsfåtölj. Den ska inte spilla ut åt sidorna utan hjälpa ögonen mot ett avgränsat område. Är funktionsbelysningen för svag kommer du snabbt bli trött i ögonen och uppleva att belysningen är dålig.

Allmänbelysning

Allmänbelysning – ger ljus till ett helt rum och är inte nödvändigtvis så starkt utan snarare brett. Taklampa är den vanligaste allmänbelysningen, har du en dimmer på ökar du direkt användningsområdet och kan variera efter behov.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning – är den som skapar mindre men mer specifikt ljus, inte sällan för att accentuera något, bakom en växt, på en hylla, i ett fönster. Stämningsbelysning är ofta varm och mjuk. Dit räknas levande ljus.

Säker belysning

Ny belysning innebär inte sällan att det ska dras ny el. När det kommer till el ska du alltid tänka ett varv extra och aldrig utföra arbeten eller installationer som obehörig om det inte är tillåtet, låt annars alltid en fackman göra jobbet. Har du funderingar eller frågor kring el i hemmet ska du titta in på Elsäkerhetsverket, deras hemsida har garanterat svar på många av dina frågor om el och belysning i alla delar av hemmet.   

För att du enkelt ska hitta rätt inspiration för belysning i olika rum har vi samlat det viktigaste under specifika sidor. Vill du istället ha en snabb överblick och inspiration i blixtbelysning finns den i kortform härunder.