housescaping.se

Belysning – inspiration

Bra belysning är avgörande för intrycket av ett rum och ett hem. På många sätt är belysning, lampor och olika ljuskällor den viktigaste inredningsdetaljen du väljer. Är belysningen dålig kommer aldrig en fin soffa, nymålade köksluckor eller vackert kakel se bra ut. På den här sidan har vi samlat inspiration, tips och trix för dig som ska renovera, bygga nytt eller bara byta ut din belysning.

Belysning med olika funktion

Att hitta rätt belysning för ett rum är alltid strävan efter att hitta den bästa kombinationen av funktion och finess för de olika saker rummet används för. För alla rum i ditt hem kan vi tala om tre huvudfunktioner för belysningen som ska varieras på olika sätt i olika rum.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning – är koncentrerad och riktad mot ett arbetsbord, matbord eller läsfåtölj. Den ska inte spilla ut åt sidorna utan hjälpa ögonen mot ett avgränsat område. Är funktionsbelysningen för svag kommer du snabbt bli trött i ögonen och uppleva att belysningen är dålig.

Allmänbelysning

Allmänbelysning – ger ljus till ett helt rum och är inte nödvändigtvis så starkt utan snarare brett. Taklampa är den vanligaste allmänbelysningen, har du en dimmer på ökar du direkt användningsområdet och kan variera efter behov.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning – är den som skapar mindre men mer specifikt ljus, inte sällan för att accentuera något, bakom en växt, på en hylla, i ett fönster. Stämningsbelysning är ofta varm och mjuk. Dit räknas levande ljus.

Säker belysning

Ny belysning innebär inte sällan att det ska dras ny el. När det kommer till el ska du alltid tänka ett varv extra och aldrig utföra arbeten eller installationer som obehörig om det inte är tillåtet, låt annars alltid en fackman göra jobbet. Har du funderingar eller frågor kring el i hemmet ska du titta in på Elsäkerhetsverket, deras hemsida har garanterat svar på många av dina frågor om el och belysning i alla delar av hemmet.   

För att du enkelt ska hitta rätt inspiration för belysning i olika rum har vi samlat det viktigaste under specifika sidor. Vill du istället ha en snabb överblick och inspiration i blixtbelysning finns den i kortform härunder. 

Belysning vardagsrum

Vardagsrummet är platsen där du särskilt kan experimentera med olika typer av lampor för att skapa en så bra belysning som möjligt. Du vill kunna läsa en bok i soffan, titta på film men också arbeta i samma rum. Det kräver olika varianter och bra planering. Vardagsrumsbelysning är inget du löser på en kvart, se till att fundera på vad just du behöver. Varför inte börja med att hitta lite inspiration bland lite bilder?  

Belysning kök

Köket är ofta platsen för flest spotlights i ett hem. Var och hur de ska sitta för att fungera bäst kan lätt bli en djungel därför har vi sorterat det som är bra att veta på en sida. Hur ska egentligen belysning sitta över en köksö? Dessutom hittar du många bra bilder att inspireras av när du ska koka ihop planeringen till ditt nya kök.

Belysning sovrum

Rummet som ska vara helt mörkt för att fungera bäst behöver såklart också olika typer av belysning. Vi har samlat inspiration för dig som ska planera din sovrumsbelysning. Särskilt läslampa och taklampa i sovrum är kapitel för sig som du gärna vill ha på rätt avstånd för att de ska fungera så bra som möjligt. 

Belysning badrum

Badrummet har blivit det nya sällskapsrummet hävdar en del men alla håller inte med. Oavsett vilket är det ett rum alla vistas i någon gång under dagen och gör olika saker, därför behöver belysningen ha flera funktioner. Dessutom måste den vara säker eftersom el och vatten inte ska ha med varandra att göra. Vi har samlat inspiration, tips och saker som är bra att veta om badrumsbelysning för dig som ska renovera, bygga nytt eller bara är på jakt efter en ny lampa. 

Utebelysning

Du som har en egen trädgård eller ett hus ska inte tveka på att installera utebelysning. Det ser inbjudande ut, skapar möjligheter att umgås längre ute och gör det också lättare att hitta i din trädgård. På vår sida om utebelysning undersöker vi också fördelarna och nackdelarna med solceller jämfört med el ur vägguttag för utebelysning.  

Fordonsbelysning

Har du funderat på att skaffa ett extraljuspaket till din bil? Då har vi svaren på dina frågor. LED, Halogen eller Xenon? Vi reder ut vad som passar. På vår sida om fordonsbelysning har vi gått till botten med vilket extraljus du ska ha och var du hittar det.